Kulinaria i wspinaczka „Drzewian” – Sławno, 22-23.08.2020 r.

Kuchnia polowa – gotowanie w lesie” i „Zbiórka wspinaczkowa Drzewian” to dwa kolejne projekty edukacyjne zrealizowane w Hufcu ZHP Sławno w ramach Rządowego Programu Wsparcia Rozwoju Organizacji Harcerskich i Skautowych. Zadania różne tematycznie, jednak mające wspólne cele: kształtowanie wśród młodzieży zaradności życiowej i zdobywanie nowych, praktycznych umiejętności oraz utrwalenie zasad bezpieczeństwa.. Pierwszy projekt pozwolił członkom 12. Leśnej Wielopoziomowej Drużyny Harcerskiej „Drzewianie” ze Sławna nauczyć się między innymi stosowania zasad higieny i bezpieczeństwa przy samodzielnym przygotowywaniu posiłków podczas zbiórek, rajdów i wycieczek, a także poprawnej obsługi sprzętu turystycznego, w tym czajników surwiwalowych oraz kuchenek, jako doskonałej alternatywy dla popularnych ognisk. W czasie zbiórki zorganizowano konkurs „MasterChef Drzewian”, w którym zastępy wykonywały wybrane przez siebie dania z naturalnych składników, co oprócz budowania wspólnoty i kształtowania umiejętności pracy zespołowej, tworzyło korzystną rywalizację opartą o zwyczaje panujące w drużynie. Z kolei, dzięki przeprowadzeniu „Zbiórki wspinaczkowej” harcerze poznali zasady zachowania bezpieczeństwa podczas zajęć związanych z uprawianiem wspinaczki wysokościowej, doskonali swoje umiejętności w wiązaniu i posługiwaniu się węzłami linowymi oraz podstawowym osprzętem: kaski, uprzęże, liny i taśmy asekuracyjne, bloczki i przyrządy samoblokujące się. Nauczyli się także budowania stanowisk uwzględniających naturalne przeszkody terenowe, dostosowane do własnych możliwości i kondycji fizycznej. Dzięki współpracy z profesjonalnym instruktorem zajęć wysokogórskich, młodzież zdobyła dodatkową wiedzę przydatną w rozwijaniu swoich zainteresowań i pasji. Oba projekty sfinansowane ze środków Narodowego Instytutu Wolności, dały harcerzom również możliwość zdobywania sprawności – tym razem były to: „Ognik”, „Kuchcik”, „Kucharz”, „Sportowiec” oraz „Wspinacz”.

hm. Jacek Błaszczyk