„Terenoznawstwo i pieczony ziemniak” – Sławno, Staniewice, Postomino – 16.10.2020 r.

16. października br. trzy drużyny Hufca ZHP Sławno zrealizowały kolejne projekty prowadzone w ramach Rządowego Programu Wsparcia Rozwoju Organizacji Harcerskich i Skautowych na lata 2018-2030. Tym razem 12. Leśna Wielopoziomowa Drużyna Harcerska „Drzewianie” ze Sławna zajęła się tematem terenoznawstwa, topografii oraz podstaw kartografii. Praktyka edukacyjna pn. „Terenoznawstwo w drużynie” miała formę gry terenowej, w czasie której harcerze praktycznie ćwiczyli wykorzystywanie w życiu codziennym mapy, busoli i kompasu. Uczyli się między innymi wyznaczać azymut, sporządzać szkic terenu oraz określać odległość, wysokość, szerokość przeszkód terenowych i wodnych. Poprowadzone zajęcia przyczyniły się do przygotowania uczestników zbiórki do samodzielnej organizacji różnego rodzaju przedsięwzięć terenowych, a także do wykonania zadań zaplanowanych w kartach prób na sprawności – łącznie zdobyto dwadzieścia indywidualnych sprawności „Obserwator” i „Terenoznawca”. Dwa następne projekty związane były z popularnym wśród zuchów i harcerzy Świętem Pieczonego Ziemniaka. Tym wątkiem zajęły się jednostki Związku Drużyn ZHP Gminy Postomino – 8. Wielopoziomowa Drużyna Harcerska „Gryf” ze Staniewic oraz 25. Wielopoziomowa Drużyna Harcerska im. ppor. Emilii Gierczak z Postomina. „W królestwie ziemniaka” harcerze ze Staniewic rozwijali własną pomysłowość i twórcze działanie poprzez udział w różnorodnych konkurencjach i zabawach tematycznych, wykonywanie „ziemniaczanych ludzików”, a także doskonaląc swoje umiejętności z zdobywaniu informacji dotyczących pochodzenia i możliwości wykorzystywania tego powszechnego warzywa. Piątkowa zbiórka stała się również okazją do zamknięcia prób – pięcioro harcerzy złożyło Przyrzeczenie Harcerskie, a dziesięciu zdobyło sprawności „Kuchcika” i „Kucharza”. Z kolei dzień ziemniaka u członków drużyny im. Emilii Gierczak w Postominie posłużył nie tylko podtrzymaniu tradycji tego święta, poszerzeniu wiedzy na temat warzyw oraz ich znaczeniu w naszej diecie – posłużył on także promocji różnych form aktywności. Na zbiórce uczono się planowania pracy, rozwijano zdolności manualne i muzyczne, wzmacniano poczucie obowiązkowości i odpowiedzialności, a poprzez organizację kwizu tematycznego, turnieju krzyżówek, konkursu na rzeźbę z ziemniaka oraz festiwalu piosenki – podsumowano i zamknięto próby na sprawności. Dwadzieścia troje harcerek i harcerzy uzyskało miano „Kuchcika”, „Plastyka” oraz „Sportowca”, a pięć osób – po złożeniu Przyrzeczenia Harcerskiego – zostało przyjętych w poczet członków ZHP.

hm. Jacek Błaszczyk